ZNANSTVENI PRISTUP

zNANSTVENI PRISTUP

ZNANSTVENI PRISTUP OD BOBICE DO ŠALICE

Da krenemo od početka.
O kvaliteti kave na svjetskoj sceni ne moramo puno govoriti, jer se ona nije promijenila do danas.

Zapravo, sjećate li se prvog masovno proizvedenog automobila, još iz davne 1908 godine? Ford Model T? Da li ga danas viđate na cestama?

Sjećate li se prvog televizora? Telefunken iz 1934 godine? Da li ga danas viđate u trgovinama? Na žalost, u svijetu kave još uvijek se vozi Ford Model T i gleda Telefunken iz 1934.

Mi u Quahwa timu vozimo Teslu na baterije i gledamo Netflix na 8k kućnom kinu.

KAKO TO RADIMO?

Kako to radimo?

Naši farmeri na plantažama su educirani od strane naših partnera, Q gradera, koji valuacijom organoleptičkih osobina kave, donose odluku kako tretirati grm kave, koje sorte križati i koje su pogodne za koje tlo. Kada je vrijeme za branje zrelih bobica kave. Koji proces pripreme koristiti, washed (vodeni) ili natural (sušenje na suncu).
Da li koristiti proces fermentacije ili polufermentacije.

Pakiranje gotovog zrna, nakon što dosegne vlagu od 10,5%-12% u specijalne grain pro vreće koje čuvaju taj nivo vlage sve dok zrno ne dođe u skladište naše pržione.

Industrija komercijalne kave i dalje koristi samo jutene vreće koje ne čuvaju vlagu, a samim time gube arome i okuse. Prije nego zrno uđe u naš posebno prilagođeni testni stroj za prženje kave, pržioničari moraju napraviti evaluaciju osobina zrna.
Sada se uzimaju svi parametri uzgoja u obzir. Regija, tlo, nadmorska visina, tvrdoća zrna, vrsta tretiranja zrna (washed, natural, fermentation ili dr.), te konačno najbitnije valuacija okusa i aroma koju su nam poslali Q graderi sa farme.
Sve to je bitno da započnemo nekoliko desetaka testnih prženja i cupping sesija (testiranja i traženja okusa i aroma) koje su nam poslali kolege sa plantaže.
Čitav proces traženja aroma, okusa, tijela, clean cup-a, aftertaste-a i mouthfeel-a traje mjesec dana nakon što je zrno ušlo u našu pržionu.
Samo prženje obavljamo pomoću posebno razvijenog programa koji nam daje uvide u razvoj aroma i okusa, šećera, proteina i antioksidansa u zrnu tijekom prženja.

Zašto to radimo?

Zato da možete uživati u slatkoj, voćnoj i zdravoj šalici kave.